DSOD #1 2016

Surfer: Eric Rutjes

Vier windsurfende ondernemers hadden een droom: het organiseren van een windsurfevenement op hun geliefde homespot Domburg, ook wel Domkipa genoemd. Hun geduld werd heel lang op de proef gesteld, maar uiteindelijk werd het lange wachten dik beloond met de meest epische surfomstandigheden die we in de laatste paar jaar in Nederland hebben gezien. Fotograaf en medeorganisator Patrick van Iersel vertelt.

bron: Motion Windsurf Magazine

In overleg met Tobias van Tellingen van Surfweer.nl wordt op vrijdag 18 november de knoop doorgehakt en hebben we een dikke GO. Volgens de voorspellingen ruimt de wind van zuid naar zuidzuidwest (side-off) en zal hij in de loop van de dag toenemen naar stormachtig windkracht 8-9. De stoke is aan!

D-Day

De wind blaast ‘s nachts en het dak kraakt. Adrenaline giert door mijn keel en ik kan niet slapen van de spanning. Ik ben blij dat het eindelijk licht wordt en rijd zo snel mogelijk naar Domburg. Op de spot aangekomen is de jury al volop in touw met de voorbereiding van de skippersmeeting. Het is afgaand tij en de wind is inmiddels al aangetrokken tot 22 meter per seconde (windkracht 9) uit zuidzuidwest. Op het strand lopen zonder surfplank is al een prestatie, laat staan om met deze brute omstandigheden het water op te gaan. Ik probeer foto’s te schieten, maar word compleet gezandstraald. Ik besef me dat het niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor mij als fotograaf een zware dag gaat worden.

Het water is wit van het schuim en de deelnemers strijden niet alleen tegen elkaar, maar vooral tegen het woeste natuurgeweld. Na twaalven ruimt de wind naar zuidwest en bouwen de golven op naar drie tot vier meter. De deelnemers staan met hun kleinste zeiltjes op het water en ondanks deze bizarre weersomstandigheden worden we getrakteerd op dikke backloops, forwards en pushloops. Te gekke golfritten met aerials worden afgewisseld door mega vette crashes en spoelsessies. Ik sta op de vloedlijn te fotograferen en achter me op de glooiing hoor ik de ‘ooh’s’ en de ‘wow’s’ van het publiek over de wind heen klinken. Tot ieders verbazing stickt onze eigen Pim van der Borgt onder deze omstandigheden een dubbele forward, wat een baas! Als kers op de taart breekt zelfs de zon nog even door en zijn we getuige van spectaculaire luchten en wit schuim dat van de golven blaast.

De finale

De wind ruimt naar westzuidwest en neemt wat in kracht af naar 17 meter per seconde. Vijf overgebleven rijders strijden om de felbegeerde Slag om Domburg-trofee, die speciaal voor dit evenement gemaakt is van materiaal afkomstig van de Domburgse watertoren. Richting hoog water komt de stroming er al flink in en waardoor de deelnemers tot het uiterste moeten gaan. Na een strijd van 15 minuten gaat Dieter Van der Eyken er met de eerste prijs vandoor, voor Eric Rutjes en Mike Bossaert. Beste Zeeuwse local is Erik de Landmeter die op een keurige vierde plaats eindigt.
De duisternis is inmiddels al ingetreden en de feestverlichting wordt aangeklikt. De stemming wordt opgezweept met behulp van speciaalbier dat de brouwmeesters van Brinckbrouw voor de Slag om Domburg hebben gebrouwen. Ook de soep vindt gretig aftrek. De stemming zit er flink in en het feestje gaat door tot in de late uurtjes…

Resultaten Slag om Domburg 2016

  1. Dieter Van der Eyken
  2. Eric Rutjes
  3. Mike Bossaert
  4. Erik Landmeter
  5. Pim van der Borgt
  6. Mathijs van Dijk
  7. Jasper van Dooijeweerd
  8. Wijnand Peters
  9. Bjorn Vanoppen
  10. Robby de Wit